طراحی جلد کتاب ساده

شاید شما هم در شرایطی هستید که پرداخت هزینه زیاد برایتان مقدور نیست. از بازگشت سرمایه و یا سودآوری کتابتان در بازار مطمئن نیستید یا قرار نیست تیراژ بالایی کتابتان چاپ گردد. یا تازه کار هستید و هنوز دلیلی برای هزینه زیاد برای کتاب اولتان نمی بینید و یا زمان کافی برای طراحی جلد کتاب خود ندارید. یا یک پروژه دانشجویی دارید که برای جلد آن نیازی به طراحی حرفه ای، پر هزینه و با زمان طولانی ندارید. به هر دلیلی اگر به این نتیجه رسیدید که نیاز به یک سفارش طراحی ارزان و کم زمان دارید این مقاله می تواند به شما کمک نماید.

مفهوم سادگی و تفاوت بین طراحی آسان و طراحی مینیمال مفهومی چیست؟

موضوع اصلی این است که مفهوم «سادگی» به چه معنا است؟

در فرهنگ معین ساده را «ساییده شده» معنی کرده و مترادف آسان، سهل، بی آلایش، بی نقش، بی تکلف دانسته است. در فرهنگ دهخدا نیز بی نقش و نگار معنی شده است. مفهوم ساییده شده را می توان خلاصه کردن و انتزاعی کردن دانست. در واقع چیزی را آنقدر سایش دهیم تا به یک عنصر بی پیرایه و بی آلایش تبدیل شود. بی آلایشی و بی نقشی دقیقا به همین موضوع اشاره دارد. از طرفی یکی از معانی سادگی آسانی است. ساییدن یک عنصر برای رسیدن به خلوص کار آسانی نیست، این مفهوم شاید در تقابل با آسانی باشد. دقیقا مثل الماسی است که یک پروسه پیچیده را باید طی کند، تراشیده شود، ساییده شود تا الماس خالص و با درخشش و گرانبها تولید شود.

سوالی که پیش می آید این است که انتظار از به کار بردن واژه «ساده» در طراحی جلد کتاب به معنی کاری کم کار، کم زحمت و بدون پیچیدگی است؟ یا منظور ساده سازی و آبستره کردن مفاهیم پیچیده و ارائه یک طرح مینیمال، خلوت و مفهومی است. درک درست این تفاوت بسیار پر اهمیت است. این دو نگرش درست در مقابل یکدیگر قرار دارند. در مورد اول کار نهایی با کیفیت پایین تر، طراحی نه چندان پیچیده، زمان ارائه زودتر، خلاقیت کم تر و هزینه پایین تر خواهد بود. در مورد دوم برعکس کار با کیفیت بالاتر، طراحی پیچیده و خلاقانه تر و البته گران قیمت تر و با صرف زمان بیشتر برای ایده پردازی و طراحی خواهد بود. پس برای سفارش طراحی جلد کتاب پیش از سفارش به طراح لازم است منظور خود را از سادگی به درستی بیان کنید.

اگر علاقه به طرح های مینیمال و مفهومی دارید و ترجیح می دهید که طرح ارائه شده خلوت و سوژه محور باشد، دقیقا به یک کار پر زحمت و یک طراح توانمند نیاز دارید. طراحی که مفاهیم مورد نظر شما را به درستی درک کند، آنها را ساده سازی کند، ترجمه تصویری درستی از مفاهیم داشته باشد. تصاویر را نیز ساده سازی کند و در چیدمان نهایی از فضاهای خالی و خلوت جهت ایجاد تمرکز در سوژه استفاده کند. این یک پروسه پیچیده خواهد بود. به عنوان مثال قطعا ارائه تصویر یک گربه با یک دایره ساده، خیلی دشوارتر از به کار بردن خطوط و اشکال متعدد است. این امر توانایی بالایی را می طلبد. در واقع ارائه یک طرح ساده (سادگی از منظر مینیمالی) نه تنها ساده نیست بلکه بسیار دشوار و پیچیده است. عموم مردم طراحی های مینیمال را آسان و طراحی هایی پر از افکت و پردازش های گرافیکی اغراق شده و پر کار را طراحی پیچیده و دشوار می دانند. ولی در نظر داشته باشید که شاید نوع دوم پیچیدگی در اجرا داشته باشد ولی نوع اول در ایده پردازی و طراحی مفهومی بسیار پیچیده تر است.

اگر مقصودتان از سادگی یک طرح ارزان قیمت تر با طراحی آسان تر است و تمایل ندارید برای کار فعلی خود هزینه زیادی پرداخت کنید و زمان زیادی هم ندارید، توجه شما را به ادامه مقاله جلب می کنم. برای ایجاد تمایز بین این دو مفهوم در ادامه مقاله عبارت «طراحی ساده» را برای مفهوم طراحی آسان و عبارت «طراحی مینمال» را برای طراحی مفهومی ولی خلوت به کار می بریم.

استفاده از قالب های لایه باز آماده جلد کتاب

برای طراحی جلد کتاب ساده لزوما لازم نیست از صفر طراحی کنید. از آنجا که حساسیت برای استفاده از جلد بالا نیست و اولویت اصلی ارزان تمام شدن طراحی و زمان اندک آن است قالب های آماده می توانند چاره ساز باشند. قالب های آماده و یا یونیفرم جلد کتاب، طرحی است که پیش از این توسط یک طراح، طراحی شده است. در این قالب ها، فرم بندی ها و ترکیب بندی عناصر آماده شده است و به صورت لایه باز در دسترس شما قرار می گیرد. تنها لازم است مطابق محتوای کتاب خود آن را شخصی سازی کنید. کافی است عناوین کتاب، نویسندگان و مترجمان در رو و عطف کتاب، خلاصه متن پشت جلد، لوگو، بارکدِ شابک کتاب، تصاویر مورد نظر شما و رنگ بندی را متناسب با سلیقه و محتوای کتاب خود جایگزین کنید. خوبی استفاده از قالب های آماده این است که نیاز به دانش طراحی زیادی ندارد. آشنایی ابتدایی با نرم افزارهای گرافیکی شخصی سازی را برای خودتان امکان پذیر می کند. در صورتی که با این نرم افزارها آشنا نیستید یک اپراتور تازه کار هم می تواند با قیمت ناچیز برایتان تغییرات را اجرا کند. از آنجا که این قالب ها توسط طراح، طراحی شده است پس با نمونه های با کیفیت و با ترکیب بندی درست مواجه هستید. قاعدتا نیاز به صرف زمان زیادی برای طراحی این بخش نخواهید داشت. کار به سرعت انجام خواهد شد. از دیگر خوبی های استفاده از قالب های آماده، استفاده از قطع های استاندارد کتاب در این قالب هاست، شما تنها کافی است یکی از این قطع ها را انتخاب کنید و بعد فایل قالب لایه باز را متناسب با قطع مورد نظر خود دانلود کنید. (رجوع شود به مقاله چگونه قطع کتاب خود را انتخاب کنیم) از معایب استفاده از قالب های آماده، عدم انحصار آن و استفاده توسط تمام افرادی است که این قالب ها در دسترس آنها قرار دارد. پس غافلگیر نشید اگر متوجه شدید که مشابه جلد کتاب شما در بازار وجود دارد. هر چند که شخصی سازی جلد کتاب تا حد زیادی باعث ایجاد تمایز بین جلد شما و دیگر جلدهای استفاده شده از این قالب، خواهد شد. نکته بعدی این است که معمولا در قالب های آماده مکان مشخصی برای قرار دادن تصویر تعبیه شده است. انتخاب تصویر کار زیاد آسانی نیست. در انتخاب تصویر باید به رزولیشن، جذابیت و تناسب آن با محتوای کتاب شما توجه شود. قاعدتا تصویر انتخابی در نهایت به جذابیت تصویری که توسط گرافیست و یا تصویرساز، ایجاد و فتومنتاژ می شود نخواهد بود. با همه این توصیفات، قالب های لایه باز آماده هدف شما را برای طراحی جلد کتاب ساده با قیمت ارزان و یا حتی رایگان برآورده خواهد ساخت.

برای دستیابی به این قالب ها به صورت رایگان و یا با هزینه ناچیز می توانید عبارت «قالب لایه باز جلد کتاب» را در گوگل جستجو کنید یا به قالب های لایه باز ارائه شده در فروشگاه استودیو ۲۲ سَری بزنید.

از طراح های آماتور، تازه کار و یا هنرجویان گرافیک کمک بگیرید.

انتظار طراحی ارزان قیمت از طراحان حرفه ای نداشته باشید. یکی از راه های داشتن یک طرح جلد ارزان قیمت تر و به نسبت ساده، سپردن کار به طراحان گرافیک تازه کار و یا هنرجویان گرافیک است. این دسته از طراحان در آغاز راه طراحی هستند و تجربه بالایی ندارند. دنبال پروژه هستند و برای دیده شدن در بازار در تلاش هستند. لزوما در طراحی ناتوان نیستند بلکه در خیلی از اوقات خلاق هم هستند. انتخاب اینگونه طراحان برای یک سفارش خوش قیمت بسیار هوشمندانه است. شما با همکاری با اینگونه طراحان در واقع سود دو طرفه خواهید داشت. شما به مقصودتان برای یک طراحی ساده و ارزان خواهید رسید، آنها هم موفق به بالابردن رزومه و تجربه کاری خود خواهند شد. حال سوال اینجاست اینگونه افراد را چگونه می توان پیدا کرد. سایت های فریلنسری نظیر پونیشا و انجام میدم یکی از گزینه های خوب برای شناسایی طراحان در سطوح و قیمت های مختلف هستند. شبکات اجتماعی نظیر لینک دین و اینستاگرام هم یکی دیگر از پلتفرم های در دسترس هستند. خوبی این پلتفرم ها این است که مستقیما نمونه کارهای طراح را می بینید و می توانید سطح او را ارزیابی و با قیمت ارائه شده مقایسه کنید. جستجو درگوگل و همچنین سَر زدن به دانشگاه ها و یا آموزشگاه هایی که رشته گرافیک در آنها تدریس می شود یکی دیگر از روش های پیدا کردن طراح آماتور است. این آموزشگاه ها می توانند آموزشگاه های آنلاین هم باشند.

خودتان برای طراحی جلد کتاب دست به کار شوید.

شاید منطقی به نظر نرسد که برای انجام خدمات مورد نیازتان خودتان مستقیما به یادگیری آن ورود کنید. ولی توجه داشته باشید که ما درباره طراحی جلد کتاب ساده صحبت می کنیم. نیازهایی که اینگونه جلدها قرار است برقرار کند صرفا بیان عنوان و محتوای کلی کتاب با قراردادن یک عکس مرتبط روی جلد در کنار عنوان خواهد بود. حتی در مواردی شاید لزومی برای قراردادن تصویر هم بروی جلد وجود نداشته باشد.

اگر خودتان آشنایی مختصری با نرم افزارهای گرافیکی نظیر ایلوستریتور یا فتوشاپ یا کورل یا حتی ایندیزاین دارید می توانید کار طراحی چنین جلدی را شروع کنید. حتی برخی موارد شاید با نرم افزارهای دیگری همچون نرم افزارهای آفیس (ورد و پاورپوینت) هم بتوان این کار را انجام داد. تقریبا تمامی مولفین با این دو نرم افزار آشنایی کافی دارند.

برای انجام طراحی توسط خودتان به چند پیش نیاز احتیاج دارید. رعایت استانداردهای طراحی جلد الزامی است. اینکه چه قطع کتابی، برای کتاب شما مناسب است؟ ابعاد قطع کتاب مورد نظرتان چه اندازه ای باشد؟ محاسبه عطف یا ضخامت کتاب بر اساس تعداد صفحات کتاب شما چگونه است؟ حاشیه برش چیست؟ و موارد دیگر که می توانید با کمی جستجو در دوره ها و مطالب آموزشی رایگان پیدا کنید. (رجوع کنید به بخش بلاگ و آموزش همین سایت)

گام بعدی این است که یک سَر به کتاب فروشی و یا سایت های آنلاین فروش و معرفی کتاب بزنید. نمونه جلدهای کتاب های موجود را ببینید، جلدهای ساده و قابل اجرا نسبت به توانایی خودتان را انتخاب کنید و از آنها برای طراحی جلد کتاب ساده خود الگو بگیرد. اکثر انتشارات یک قالب ساده برای پیاده سازی جلدهای خود دارند، به عنوان مثال نیمه پایین کتاب مکان قرار گیری تصویر، بالا وسط محل قرارگیری عنوان کتاب با یک فونت درشت و زیر آن محل قرارگیری اسم نویسنده است. اینگونه جلدهایی که برای یک گروه کتاب طراحی شده اند می توانند نمونه های خوبی برای الگوگیری جلد مورد نظر شما باشند.

از هوش مصنوعی برای طراحی جلد کتاب خود کمک بگیرید.

هوش مصنوعی ابزار بسیار قدرتمند عصر معاصر است که استفاده از آن دانش کافی خود را می طلبد. تعداد زیادی پلتفرم هوش مصنوعی تصویر ساز وجود دارد و هر روزه در حال توسعه هستند و به تعداد آنها نیز افزوده خواهد شد. رقابت تنگاتنگی بین این موتورهای پیشرفته ساخت تصویر وجود دارد. این پلتفرم ها قادر به ساخت پیچیده ترین تصاویر با جزئیات بسیار بالا را دارند. با نوشتن متن توصیفی از تصویر مورد نظر خودتان که به «پرامپت نویسی» معروف است می توانید در عرض چند ثانیه به تصویر پیچیده دلخواهتان برسید. استفاده از هوش مصنوعی پیچیدگی، مزایا و معایب خود را دارد. برای درک بهتر هوش مصنوعی و کاربرد آن در طراحی جلد کتاب نظر شما را به مقاله «طراحی جلد کتاب به کمک هوش مصنوعی» جلب می کنم.

یکی از سخت ترین بخش های طراحی جلد کتاب ساده انتخاب تصویر متناسب با محتوای کتاب شماست. با تسلط و شناخت پلتفرم های هوش مصنوعی تصویرساز تا حد قابل توجهی امکان ساخت تصاویر مورد نظر خود را خواهد داشت. طبیعتا از تصاویر ساخته شده توسط هوش مصنوعی می توانید در قالب های لایه باز آماده جلد کتاب و یا طراحی جلد کتاب توسط خودتان (مطالب بالا) استفاده کنید.

کلام پایانی

قبل از هر چیز پیش از سفاش طراحی تفاوت مفهوم ساده از منظر طراحی آسان و یا طراحی مینیمال و مفهومی را متوجه بشوید تا بتوانید درخواستتان را شفاف به طراح انتقال دهید. برای به دست آوردن طرح جلد کتاب ساده و ارزان هرگز سراغ طراح های گرافیک حرفه ای نروید. چون پاسخ مثبتی از آن ها دریافت نخواهید کرد. جایگزین آن ها می توانید از طراحان آماتور و یا هنرجویان طراحی کمک بگیرید. در مواقعی خودتان نیز با رعایت اصول طراحی جلد کتاب می توانید دست به کار طراحی شوید. از کمک گرفتن از پلتفرم های هوش مصنوعی تصویرساز هم قافل نشوید.

همه توضیحاتی که ارائه شد برای مواقعی است که ارزان قیمت بودن و یا زمان کافی نداشتن اولویت شما باشد و نیاز به یک طراحی حرفه ای و خلاقانه نداشته باشید. قطعا اگر به یک طرح جلد خوب نیاز دارید هیچ یک از روش های بالا چاره ساز نخواهد بود. توصیه می شود مبلغ و زمان بیشتری را برای به دست آوردن یک طرح جلد عالی کنار بگذارید و از یک طراح حرفه ای بابت طراحی کمک بگیرید. همیشه امکان بازگشت هزینه ای که می پردازید وجود دارد ولی جبران طرح جلدی که روی کتاب شما چاپ شده و در فروشگاه ها عرضه شده بسیار دشوار است. طرح جلد هویت کتاب شما را می سازد و بعد از آن کتاب شما با آن طرح جلد شناخته خواهد شد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقاله های دیگر